Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår hemsida. Läs mer om cookies och hur vi hanterar information. Jag godkänner

Öppet: främst helger 22 juli–19 augusti.Inga öppetdagar inplanerade...

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Citrontårta


Våra recept · Café Sergels ostkaka · Café Sergels knäcke · Crème Brûlée · Halloncoulis · Memmakaka · Rödbetskaka · Citrontårta · Chokladkaka · Torta della Nonna Smålandese · Brantevikssill · Hallonsylt · Ketchup · Lingonchutney · Potatissallad · Lemon curd ·

Egentligen är detta en mazarin-curd-bavaroise-tårta, men det är lite för komplicerat att kalla den så. Citrontårta är kortare och enklare. Det är en den moment att göra den, men eftersom innehållet kyls och fryses mellan varven så kan man göra en lite pö om pö. Mjölet kan bytas mot glutenfri mix.

Recept till en tårta, ca 12 bitar. Receptet går att göra i större sats, men gör inte tårtorna större, gör flera!

Mazarinbotten
200 gr mandelmassa 50/50
100 gr rumsvarmt smör
2 ägg
3/4 dl mjöl (eller glutenfri mix)

Riv mandelmassen och rör ihop med smöret. Rör ner ägg och vänd slutligen ner mjölet. Klä bottnen en 24cm springform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Baka av i 150–160° i 15-20 min varmluft. Stoppa in bottnen i kyl eller frys.

Lemoncurd
80 gr smör
1 ägg
1 citron
1 dl socker

Raspa skalet (inte det vita) av citron och pressa ur juicen. Värm tillsammans med smöret i en kastrull tills smöret har smält. Vispa ägg och socker till fluff i en bunke. Häll äggsockret i smörblandningen och värm till 75° under konstant omrörning. Låt curden svalna till ca 30-35°. Den får inte vara för hård för då kommer den inte att flyta ut.

Nu måste vi linea formen. Har du inte kakliner, använd en tjockare plast. Helst hård som t.ex. OH-plast men annars funkar en plastficka. Klipp till så att du kan klä in formens kanter med plasten.

Fyll på med lemon curd, häll eller skeda beroende på hur lös den är. Det ska vara som att flytspackla - ytan ska vara jämn. Kyl ner kakan. Eller frys den om du inte kan göra färdigt samma dag.

Vaniljbavaroise
En bavaraoise – ”Bayersk kräm” – är lite av ett mellanting av en kräm och en pannacotta. Den har både äggula och gelatin. Det gör att den blir härligt krämig med samtidigt stabil med hjälp av gelatinet. Den måste bli kall för att stelna.

4 gelatinblad
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
2 dl grädde
100 gr äggula
1 vaniljstång
150 gr vit choklad

Häll grädde, mjölk och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och gröp ur innehållet i kastrullen, låten stången simma med också. Koka upp gräddmjölken och låt svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt. Smält chokladen i vattenbad. Sila den nu avsvalnade gräddmjölken, tillsätt äggula och värm under konstant omrörning till 70°. Ta av från värmen och vispa i gelatinet och grädden. Låt svalna till ca 30°.

Ta nu fram tårtan igen och häll på bavaroisen. Och sen in i frysen med den igen. Eller en riktigt kall kyl. När bavaroisen har satt sig går det att dela tårtan.

Ställ den på en skärbräda och ta bort ringen (men låt plasten vara kvar). Skjutsa över den från bottnen till brädan, med bakplåtspappret kvar. Ta bort plasten runt fyllningen. Om den inte lossnar lätt, testa att t.ex. värma en kniv och hålla emot plasten en liten stund, då brukar den lossna.

När du delar tårtan, använd en vass kniv, gärna så stor så att den räcker över hela tårtan. Värm kniven i varmt vatten och torka den innan varje snitt så blir de snygga och krämen fastnar inte på kniven.

Det går bra att frysa tårtan. Den håller fyra–fem dagar i kyl.White Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga