Vi har stängt för säsongen, välkommen åter 2025.

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Smalspåret Hultsfred-Västervik


Smalspåret På denna linje som är nordens längsta smalspåriga museijärnväg har tågen rullat sedan 1879. Trots många försök att lägga ner den så har järnvägen överlevt, mycket tack vare idella krafter under senare år.

Järnvägen är 71 km lång, men bara 891 mm bred och sträcker sig från Hultsfred i väster till Västervik i öster. På resan åker du genom det småländska landskapets vackra natur, med skog och små sjöar som passerar förbi utanför rälsbussens fönster.

I lågsäsong 22 juni – 3 juli går tågen tisdagar, torsdagar och lördagar (dock ej 26 juni)
Dagligen 5 juli - 21 augusti
Lördagar 4 – 25 september
Läs mer och boka biljett på Smalpåret.se

Karta över smalspåret Hultsfred-Västervik

Sträckningen var en del av Växjö-Hultsfreds-Västervik som även passerade Klavreström och Norrhult strax söder om Lindshammar. Sista genomgående persontåget Växjö-Västervik i SJ:s regi avgick 1984. Sträckan Växjö-Åseda är numera uppriven.
Stationshuset i Klavreström och Norrhult finns kvar än i dag och i Norrhult finns även en militärbro för järnvägen kvar över riksväg 31. Man valde att inte bygga en vanlig bro då man inte trodde på järnvägens fortlevnad, utan lät ingenjörregementet i Eksjö bygga en provisorisk bro. Så värst provisorisk blev den inte utan den är kvar än idag, 50 år senare.

White Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga