Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår hemsida. Läs mer om cookies och hur vi hanterar information. Jag godkänner

Öppet: främst helger 22 juli–19 augusti.Inga öppetdagar inplanerade...

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Memmakaka


Våra recept · Café Sergels ostkaka · Café Sergels knäcke · Crème Brûlée · Halloncoulis · Memmakaka · Rödbetskaka · Citrontårta · Chokladkaka · Torta della Nonna Smålandese · Brantevikssill · Hallonsylt · Ketchup · Lingonchutney · Potatissallad · Lemon curd ·

Memma är en finsk påskdessert (mämmi på finska). Karolina är av finsk börd och vi tycker det är roligt att kunna plocka upp en klassisk dessert från andra sidan östersjön, om än i väldigt oortodox tappning. Det kan tänkas att memmapuritaner sätter sitt påskgotter vrångstrupen.
För att göra memma använder man rågmjöl, rågmalt och sirap, oftast även liten apelsinskal eller pomerans. Den får koka länge, länge och är klibbig i konsistensen, doften påminner om melass. Traditionellt äts den kall med kaffegrädde och socker.
Du hittar memma i matbutikerna inför påsk, vanligast är Fazers variant. Finns det kvar memma hos din lokala Sjökvistare efter påsk så slå till på en låda, den klarar sig bra i frysen.




1 långpanna ca 20 bitar

Själva kakan:
300 gr osaltat smör
500 gr socker (gärna hälften muscovadosocker)
110 gr bra kakao (inte för mörk)
275 gr ägg (ca 5 st)
275 gr vetemjöl (går att använda glutenfri mix)

Fyllning:
250 gr mascarpone (kan ersättas med färskost/cream cheese)
250 gr memma

Topping:
300 gr färskost/cream cheese
100 gr rumsvarmt osaltat smör
400 gr florsocker
Saft från en ekologisk tvättad limefrukt (men cicelera/raspa av skalet först, det ska användas som dekoration.

Sätt ugnen på 175°C varmluft.
Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan.
Rör i socker och kakao.. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna (du kan bröa med lite kakao).
Baka i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter, kakan ska vara anigens lös i mitten.

Låt svalna. Skär i portionsbitar och dela varje till två plan, det är lättare bit för bit än hela kakan.
Lägg ihop bitarna igen så att du jobbar med hela kakan.

Rör ihop memma och mascarpone. Bred på memmafyllningen och lägg ihop botten och överdel.

Vispa cream cheese med smör och blanda i florsockret så det blir en jämn smet. Smaka av med limejuice, det ska vara en liten touch av lime, inte för syrligt.

Bred ut toppingen på kakan, gör gärna ränder med en gaffel. Sprinka över limezest.


Servera gärna kakan med en lagrad porter, det passar bra med de maltiga tonerna i memman. Förr fanns det porter på konditorier med självaktning -- en klassiker till choklad. Köp en helt ordniär starkporter och spara den 5-10 år, den mognar med värdighet och blir en mycket spännande och komplex dryck som drar lite grann åt portvinshållet.


White Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga